BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Aug 29, 2010

last entry

laa..rupe2nyer blog aku tak boleh di view sebab ade banner Geng Blogger..susah payah aku alih gi wordpress...


jadi..disebabkan nak cover malu..aku akan mula gunakan wordpress secara rasmi..lagi pon gune wordpress macam lagi stail..

buat semua pembaca (kalau ade) sila lawati BLOG baru aku.. jangan risau..entry yang sebelom2 ni masih ade kat sane...

assalamualaikum

Aug 28, 2010

kami telah berpindah

memandangkan aku tak tau ape yang dah berlaku kat blog aku nih..time nak bukak je ade warning virus..jadi, aku berpindah ke wordpress..sekian ..


klik sini

Aug 25, 2010

tak de idea

...

nah, ambik kau




Aug 24, 2010

di mana dia anak kambing saya

yaa..kalau anda lihat disebelah kanan blog saya..sumer jenis barang ade..kotak chat, link blog2 tak bes (gurau saje ye), iklan syampu, survey, link GB (gengblogger bukan gang bang), tentang saya, dan kaunter pertanyaan...tapi tak de kotak follower..nak tau kenapa...?


jawapanya sebab aku tak letak..sebab tu takde..


antara sebab2 aku tak letak kotak follower :

1. aku tak suka konsep i follow you, you follow me (sebenarnya takde kaitan ni)

2. aku nak pembaca membaca dengan ikhlas

3. follower aku tak ramai, malu nak tayang

4. aku buat blog untuk menulis, bukan nak cari follower


p/s : link FB aku letak sebab nak tunjuk walaupun aku takde follower, aku ade ramai kawan..

Aug 21, 2010

kentut busuk

kenapa kentut anda berbau busuk?


jawapanya senang..sesuatu yang keluar dari punggung anda takkan berbau wangi..


p/s : jdnaskjhdkjsajdf

Aug 20, 2010

hipokrit di bulan ramadhan

time bulan ramadhan ni..ramai orang yang selama ni jahil..akan tetiba jadi baik..




-yang dulunya tak pernah semayang tetiba cukup semayang siap tambah lagi 23 solat sunat

-yang dulunya tak pernah gi surau tetiba ada kat masjid, belakang imam time solat maghrib..

-yang dulunya pakai seksi nampak segala lurah tetiba tertutup seluruh badan nak cover kulit..

-yang dulunya kuat mencarut tiba2 kuat berzikir dan bertasbih..

-yang dulunya kapel, time dating pegang2 akan tetiba putus demi ramadhan..

-yang dulunya muka ketat macam seluar jeans akan tetiba tersenyum dan selalu memberi salam



aku kecewa bila sesetengah orang anggap golongan ni orang yang hipokrit..sebab pada pendapat aku, diorang mungkin hipokrit..tapi sekurang2nya mereka tahu menghormati bulan ramadhan yang mulia ni..tak macam sesetengah orang islam lain..time ramadhan sempat lagi buang anak, minum arak, cari gaduh, rompak bank dan makan nasi time siang hari..

p/s : point aku kat sini sebenarnya..hormatilah bulan ramadhan...

Aug 18, 2010

spell it right

oke..entry ni dibuat bukan nak kutuk mana2 pihak..tapi sekadar pedoman kita bersama..hehehe..jadi, sape2 yang nak buat status english..check kamus dulu ye..



tak faham status kat atas..? meh aku tolong terjemahkan :

"sakit2 blah la ngko..pancut lagi kat orang lain"

diharap pemilik status tak marah saya..lagi pun kat sini i dah censored..


p/s : dan..entry ni juga xde kaitan ngan spell it right challenge anjuran new straits times..

Aug 17, 2010

Billy talent – Diamond on a Landmine

Berhenti membaca..kite layan dulu band punk dari Canada nih..




p/s :dipetik dari album Billy Talent III

Aug 16, 2010

bangge tak?

...


bangga tak kalo sampai kelas awal...? bagi aku tak..sebab hari ni aku sampai sejam lebih awal..terpaksa la menapak ke bilik..

p/s: penat..aku nak ke tandas dahulu..nak menyambut ketibaan Datuk Seri..

Aug 13, 2010

Saat saat paling bahagia bagi seorang pelajar

Bagi sesetengah orang..saat paling bahagia time kat institusi pengajian ialah bila mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan..tak pun dapat mewakili institusi pengajian dalam pertandingan..ade juge yang bahagia bila ramai awek mintak nombor..

Tapi bagi aku berbeza..saat paling bahagia bagi aku ialah bila cikgu/lecturer tak masuk kelas..rase macam dunia ni aku yang punya..

p/s : aku baru balik dari kelas yang dicancelkan sebab lecturer tak datang..(12.30pm 2/8/10)..wohooo!!!

Aug 12, 2010

Betterman by Robbie William

Bile bosan tak de awek ni..rase cam nak menyanyi je lagu ni..

Send someone to love me

I need to rest in arm

Keep me save from harm

In pouring rain

Then i realise..i really do someone that love me..my mom..

Mom..i love you too..

p/s : tetiba rindu kt mak..

Aug 11, 2010

Isu buang anak

Nasihat untuk mereka yang buang anak

Girl : make sure you’ll get pregnant..born the child..and leave her/him anywhere..make sure the dog eat them..or some big lizard..i hope you’ll be happy..

Boys : make sure the girl will have your baby..and leave her if she urges you to be responsible..why should you bother..?? it’s not you the one who pregnant..

Budak2 sekarang..kalau larang makin dibuat..jadi cuba galakkan..mungkin keadaan berubah..

p/s : terus terang ak tulis..ak rase macam poyo bila speaking..bakpo eh..?

Aug 10, 2010

special buat ramadhan

memandangkan puasa esok..eh..aku tak pasti..esok ke..?


tak penting semua tu..aku cuma nak ucapkan selamat menyambut ramadhan buat semua rakan2 dan semua orang yang tidak aku kenali..buat yang lelaki, semoga puasa kali ni sumer pose penuh..

aku juga ingin meluahkan rasa kecewa dengan sikap sesetengah pihak yang buat perangai menjelang bulan ramadhan ni :

1. iklan TV : puasa tak start lagi dah gelabah iklan biskut raya

2. akhbar berpolitik di facebook : dalam sehari dalam 10 status update pasal keburukan orang..sesama islam pon nak bergaduh..macam mane nak lawan israel macam ni..



p/s : itu je lah..

Amaran oleh kerajaan Malaysia

Haji bo pernah berkata :

“setiap sedutan membawa pada jika berbaring berbanding duduk, lebih baik kalau berdiri atau berjalan tapi tidak elok ketika berlari”

Aku rase slogan macam ni yang patut ada kat kotak rokok kat M’sia ni sebab ramai perokok percaya kalau hisap rokok sambil berbaring lebih tinggi risiko untuk berpenyakit..

Aug 9, 2010

Holiday series

Yes..it has ended.. so it will be hard 4 me to update daily like usual..

p/s : ak xtau nape dah start nak speaking skang..dah mula nak lupa daratan kot..

Aug 8, 2010

Tafsir mimpi : ular dan lembu

Aku tau benda ni sebab setiap kali mimpi aku akan tanye pak sedare aku maksud mimpi aku..disebabkan baru 2 mimpi aku tanye die..jadi 2 benda je lah aku tau maksud mimpi nih..setakat ni..semua tafsir pak sedare aku betul2 belaka..

Pertame..ular, maknanye akan mendapat untung atau sesuatu yang baik...makin banyak makin bagus..tapi kalau ular berwarna gelap..awas..petanda tak baik..kalau dipatuk ular pulak..maknenye kita akan meninggalkan keluarga atau salah seorang ahli keluarga kita akan meninggal dunia..

Kedua..lembu, yang ni pon same..maknenye akan mendapat untung..itu sahaje..

Tapi pak sedare aku cakap..jangan percaye sangat..sebab kadang2 mimpi tu mainan syaitan..ade sesetengah je petunjuk..

p/s : nanti aku tanye pak sedare aku tentang mimpi lain pulak..

Aug 7, 2010

Mari memasak bersama abang joe budu

Disebabkan aku baru sahaja mencipta resipi baru time cuti yang lepas..jadi aku rase nak kongsi resipi aku ngan orang lain..name resipi ni ialah Cucur Nenas..orang Kelantan panggil Jempu’ Woh Lanah..

Baiklah puan2 dirumah..antara bahan2 yang diperlukan untuk masakan hari ni ialah :

1. Secawan air

2. 3 cawan tepung gandum

3. Sepotong nenas

4. Sebiji telur

5. Gula dan garam secukup rase

...

...

Oke..ni pula langkah2 untuk membuat cucur nenas :

1. Bancuh air dengan garam sehingga sebati

2. Masukkan telur dan bancuh sehingga sebati

3. Masukkan gandum dan bancuh sehingga sebati

4.Masukkan gula dan bancuh sehingga sebati

5. Potong nenas dalam bentuk kiub, masukkan dalam bancuhan tadi dan bancuh sehingga sebati

6. Panaskan minyak dan goreng cucur anda

7. Cucur yang masak akan kelihatan kekuningan atau kejinggaan

8. Setelah masak, hidang masakan anda dalam pinggan (buat sape yang kreatif, hias hidangan anda dengan daun atau kulit nenas)

...

Sekarang anda bolehlah merase hidangan yang ringkas, sedap dan jimat ini

p/s : dalam mase 10 jam, pastikan anda bersedia untuk ke tandas kerana resipi ini boleh mendatangkan cirit birit dan sakit perut..kemungkinan 3 hari

Aug 6, 2010

Lawak SMS

Buat para lelaki..sila check telur anda, sebab :

..

..

..

Jika anda mempunyai SATU telur,

Maknanya anda SPECIAL..

...

Jika anda mempunyai DUA telur,

Maknanya anda NORMAL..

...

...

Jika anda mempunyai TIGA telur,

Maknanya anda CACAT..

...

...

...


Dan jika anda mempunyai EMPAT telur,

...

...

...

...

AWAS!!!

...

Anda mungkin sedang diLIWAT!!!!



p/s : aku dah lupe bentuk sebenar ayat SMS kawan aku tu..

Aug 5, 2010

Justin bibir dan tomok

Sape2 yang minat justin bibir memang sama saja dengan sape2 yang minat tomok..korang tak geli ke..?


p/s : malas nak tulis panjang2..meremang bulu..

Aug 4, 2010

Husin, burung dan mangga

Abang husin..salah seorang warga kampong aku yang suke bela burung..satu hari..burung beliau terlepas..disebabkan sayang terhadap haiwan itu..beliau mengejar burung tersebut..aku dan sulong hanya memerhati dari jauh..

Budak kampong aku..joe dan pime* mengikut abang husin untuk melihat beliau melakukan proses tangkap semula burung yang terlepas..

Setelah terbang dari pokok ke pokok..akhirnya..burung tersebut hinggap kat pokok mangga milik abang naim..disebabkan burung tersebut berada dahan yang tinggi..abang husin terpaksa menarik buah mangga untuk merendahkan dahan tersebut..beliau menarik buah mangga itu dengan perlahan-lahan supaya burung tersebut tak terkejut..

Tiba-tiba..abang naim (pemilik pokok) menjerit “buah mangga tak masak lagi tuuu..!! jangan la petik!!”

Aku, joe, pimea dan sulong hanya mampu ketawa terbahak2..kesian abang husin..tak pasal2 kena tuduh petik mangga tak masak..

p/s : pime..name sebenar firman..pronounce pee-mea

Aug 3, 2010

Cara menjinakkan lembu

Bagi penternak dan bakal penternak lembu..disini aku ingin berkongsi cara menjinakkan lembu..sebenarnye tip2 ni berguna bagi penternak lembu bile time nak tangkap lembu..tak perlu susah payah nak umpan atau bertungkus lumus mengejar lembu satu kampong..

Ok..langkah pertame anda hampiri lembu anda secara perlahan2 sambil menghulurkan tangan ke arah muka lembu..bile tangan anda dah dekat ngan lembu..bagi lembu tu hidu tangan anda..kalau lembu tu menjilat tangan anda, maknanya lembu anda ni mudah untuk dijinakkan..dan kalau lembu tu tak jilat..tak mengape, gosok muka lembu tersebut secara perlahan2..haa..lepas tu ulang semua langkah2 ni setiap hari..semakin kerap semakin la lembu tu biasa ngan anda..dan InsyaAllah, lame2 kemungkinan lembu tu akan menjadi manje dengan anda..

Sekian..jangan lupa basuh tangan selepas dijilat..

p/s : akulah orang pertame bagi tip menjinakkan lembu kat blog..haha

Aug 2, 2010

Bunkface

Adekah aku seorang yang menyedari..? sam bunkface kelihatan semakin poyo bile wat live show..haih..macam2 ragam bile popular..baik naza the times..cool je time show..

p/s : peminat bunkface jangan marah..lagu bunkface sedap..live show je semacam..maksud aku, sam yang semacam...

Aug 1, 2010

Betul kate Dr. Mahathir..

Err..aku dah lupe sebenarnye ape Dr. M cakap..tapi beliau ade sentuh pasal permansuhan UPSR nga PMR...tak silap aku die cakap mansuh UPSR ngan PMR adalah satu pilihan yang salah..bagi aku pandangan beliau betul..

Pada pandangan aku..kerajaan mansuh UPSR dan PMR sebab nak lahirkan pelajar yang tak terlalu examination-oriented..masalahnyer, mentality budak2 bukan macam orang dewasa..kalau exam takde maknenye budak2 akan hilang arah..mane ade budak2 belajar untuk suka2..exam juga dapat set goal untuk diorang..dulu aku tekun belajar pun sebab nak cemerlang dalam exam(ehem2)..tambahan lagi..jika pelajar tidak didedahkan dengan exam yang penting2 lagi sejak sekolah rendah dan tingkatan 3, macam mane diorang nak menghadapi exam penting macam SPM..

Tapi nak mansuhkan pun aku tak kisah..lagi pun aku dah lepas semua exam tu..haha..

p/s : kalau nak baca blog Dr. M klik disini

Jul 31, 2010

3 serangga kurang ajar

Semut rumah aku – suke menyerang makanan aku..contohnye bile aku minum air teh..tak sampai 10 saat pasti dah ade segerombalan semut sudah menghirup air tu secara tanpa segan silu..kadang2 tu ade yang sengaja suicide dalam air teh..terpaksa la aku membuang air teh tu..kadang2 tu aku hirup je air teh ngan semut2 tu sekali..padan muke diorang..

Nyamuk rumah kujie – ni macam musuh dalam selimut..time cerah diorang tak de..bile dah tutup lampu kedengaran la bunyi diorang dari jauh..makin lame makin dekat..dari jauh diorang terbang las2 zupppp masuk dalam lubang hidung..bukan menipu..tapi macam tu la perangai nyamuk2 kat rumah kujie..

Lalat di UTP – yang ni memang paling kurang ajar..bile setiap kali tido pasti diorang melepak kat muke orang yang tidur tu..kadang2 tu siap berjalan2 lagi kat muka orang tido..kebanyakkan pelajar UTP terganggu tidornye disebabkan makhluk durjana nih..agaknye diorang ingat muka pelajar ni taik kot..

p/s : aku rase patot la aku asyik fail je exam..sebab hirup semut hidup2 kot..

Jul 30, 2010

3 sajian mata lelaki

Perempuan..mengikut pemerhatian aku ada 3 jenis pemakaian pompuan..dah jadi laki..mesti la usya pompuan..takkan usya laki kot..

Jenis pertame; pinggan kosong..kalau tengok tak berselera..golongan ni selalunya yang pakai tutup aurat dan tak ketat..baju besau tertutup punggung mereka..seluar atau kain pula tak terbentuk punggung dan paha..tengok sekadar tengok saje..

Jenis kedua; ayam goreng biasa..kalau tengok boleh menitik air liur..golongan nih jenis pakai pakaian ketat..kebanyakannye tutup aurat tapi terbentuk potongan badan..baju diorang ni selalunya kecik sehingga terbentuk buah betik..seluar pon same sahaja..sendat..mungkin istilah “selambe tetek” wujud disebabkan golongan nih..sebabnya walaupun bentuk buah dada JELAS kelihatan, mereka kelihatan selambe dan tenang sahaje..berbeza dengan lelaki..pabila adik mereka bangun (sehingga terbentuk kat seluar)..agak sukar bagi mereka untuk berdiri tegak dan berlagak selambe..

Jenis ketiga; snack plate kfc..rezeki lebih orang kate..golongan nih adelah yang jenis pakai seksi..baju diorang selalunya lebih terbuka sehingga kelihatan lurah kebahagiaan tu..selalunya artis yang selalu pakai macam ni..seluar pula terlampau ketat..sesetengah tu sengaja londehkan sedikit seluar..agar kelihatan lurah2 kegelapan pula..kalau pakai skirt ngan seluar pendek tu same saje..kadang2 sengaja cari skirt yang pendek2..




p/s : herm....

Jul 29, 2010

2 julai 2010

Tabiat tido petang aku kembali lagi..kali ni memang penuh bermakna..sebab aku mengalami 2,3 mimpi secara bersambung..aku tak ingat sangat mimpi yang awal2..yang aku ingat mimpi las sebelum aku terjaga..

Mimpi las aku lokasi die kat mrsm gerik..suasana time tu macam majlis reunion..2,3 khemas didirikan dan kelihatan ramai pelajar batch aku kat bawah khemah tu..dan bile aku tengok wajah2 mereka ngan muke2 cikgu..air mata ku mengalir..terasa rindu plak..(aku menangis dalam mimpi ok)..bile la nak ade reunion lagi ni..reunion sebelom ni aku tak pegi sebab bz..

p/s : err..baru aku sedar..reunion dalam mimpi aku tu sikit je orang datang..

Jul 28, 2010

30 jun 2010

Pertengahan tahun berlalu..tapi azam tahun 2010 masih lagi tak kesampaian..aku rase..memang kebanyakkan orang camtu kot..time awal tahun semangat set azam tahun baru..nak dekat akhir tahun tak sampai2 jugak azam tu..last2 forward tahun seterusnya..

Oh ye..azam aku tahun ni nak jadi gemuk..tapi tak kesampaian lagi hasrat aku nih..makan banyak aku dah buat..makan lewat malam sebelum tidor pon dah..tapi masih lagi tak boroi2 macam Iz Mawardi* (hehe)..telan weight gain setin pon sudah..hasilnya..seluar aku semakin longgar..jadi..sape2 diluar sane yang ade tip nak jadi gemuk..sile kongsi2 ye..

p/s : Iz Mawardi..walaupun boroi tapi hensem bergaya..

Jul 27, 2010

26 jun 2010

Hari aku ke bandar Rantau Panjang membeli seluar..suasana rantau panjang time cuti memang sesak..penuh denga orang yang datang dari luar yang nak beli barangan murah..tapi selalunya time cuti la peniaga rantau panjang menaikkan harga barangan lebih dari harga biasa..selalunya orang yang tak bercakap loghat Kelantan akan dikenakan harga luar biasa tanpa mereka sedar..jadi..buat sape2 yang nak beli dengan harga yang betul2 murah..sila belajar loghat Kelantan ye..

Setelah siap membeli seluar yang diingini..aku menunggu bas kat bus stop..menunggu bas kat bus stop memang boleh menaikkan darah sape2 yang kurang sabar..sebab jadual bas kat rantau panjang ni tak constant..sekejap setengah jam sekali..sekejap sejam sekali..disebabkan tak sabar nak balik rumah untuk tido, aku cuba menahan teksi..setelah 2,3 kali menahan teksi..eh silap..kat Kelantan orang panggil teksi sebagai kereta sewa..oke sambung balik..setelah 2,3 kali menahan kereta sewa..akhirnya ade la satu kereta sewa berhenti..disebabkan ade jugak mak cik nak join naik..aku duduk kat depan..aku memandang ke tempat duduk belakang..nak tengok mak cik tu selesa tak..sebab die bawak 4,5 orang anak..

Tiba2 aku terlihat seorang awek duduk kat belakang..muke lawa..kulit putih melepak dan kelihatan lembap (bukan lembab)..tak pakai mekap pun tapi sungguh lawa..sedar aku melihat beliau..beliau senyum ke arah aku..ah..cair hati ku..sungguh lawa..namun begitu, aku membalas dengan muke ketat..konon2 cool..aku memandang ke depan semula..kereta sewa mula bergerak..

Setelah 2,3 kilometer bergerak..awek tersebut turun berhenti dirumah beliau..aku hanya memandang dari dalam kete sewa..dan time beliau tutup pintu pagar rumah beliau melempar satu lagi senyuman manis ke arah aku..aku hanya memandang sayu..menyesal tak mintak nom telefon..jatuh hatiku kat awek kereta sewa tadi..

p/s : esok lusa mungkin aku jatuh hati kat awek dalam bas pulak

Jul 26, 2010

18 jun 2010

Hari ni aku sangat teruja..sebab hari ni first time kena gigit pacat setelah 8 tahun tak digigit..

teringat pulak time kecik2 dulu..antara permainan paling bes bagi aku adelah bagi pacat atau lintah gigit kaki..setelah beliau kenyang..aku akan amek beliau lalu letak kat sabun..seronok bile tengok pacat/lintah muntah darah sebab pedih kena sabun..puas hati aku..maklumlah time kecik2..semua benda bes..skarang aku dah insaf dah...

p/s : pacat yang gigit aku tadi aku taruk kat sabun jugak..keh3

Holiday siries

Memandangkan cuti kali ni amat membosankan..banyak entry blog yang aku tulis time aku free..jadi..aku akan post entry ni satu per satu..jadi..tak payah la aku nak susah payah pikir time sem depan start nanti..

p/s : entah2 ade lagi ke sem depan untuk aku.. (ditulis pada sem lepas)

Jul 25, 2010

Entry ke 100

Kebanyakan blogger pasti akan men-title-kan entry ke 100 sebagai “entry ke 100”..jadi aku pon rase nak buat macam tu jugak..

tak banyak aku nak tulis kat entry ke 100 ni..cume nak berterima kasih kat semua pihak..pertama sekali..pemilik website blogger ni..kerana mencipta website nih..tanpa blogger..tiadalah blog budu cap ketereh nih..

kedua, pembaca2 yang sudi baca blog nih..bagi pengkritik2 aku ucapkan terima kasih..tanpa korang..aku takkan tau kelemahan aku sendiri..dan buat pemuji2..terima kasih jugak..tapi jangan puji lebih2..kembang lubang hidong aku nih..

ketiga, gengblogger..kerana menyediakan ping website paling masyuk kat Malaysia neh (aku dah puji ni bagi la entry ni top 10..haha)..kat gengblogger jugak aku boleh tengok macam2 perangai blogger2 malaysia nih..pape pon..korang memang stailo..

keempat, tidak dilupakan..blogger2 peramah yang selalu bertanye kaba..ade sesetengah tu aku tak dapat tegur balik..maklumlah..bz study..ehem2..time cuti plak susah nak online..tak de itenet kat rumah..

sekian itu sahaja..ikhlas dari pemilik blog nih..

Jul 24, 2010

entry ke 99

berak..sesetengah orang tak sedar berak tu lagi nikmat dari makan..

Jun 3, 2010

post ke 98

...

hari ni bermula lah cuti aku..
jadual aku untuk cuti ni simple je..

bangun pagi minum teh layan rokok daun sampai zohor..
petang2 lepak kedai ice blend sambil usya awek kampung..
nak dekat maghrib main bola ngan budak2..
malam plak mengurut mak aku sambil tengok tv..
agak2  nak tengah malam bukak tingkap sebelum tidor..
wish good nite kat kegelapan malam..

haaaih..alangkah seronoknyer berada dirumah

...

Jun 2, 2010

post ke 97

...

alhamdulillah..mereka selamat

...

Jun 1, 2010

post ke 96

...


layan Ben's Bitches..

sekian

...

May 31, 2010

post ke 95

...


jom bincang pasal crocs..bile jadi blogger ni kene ulas isu-isu semasa..sebab blog ni tempat kite meluahkan pandangan masing2..err..macam nak bagi tutorial menjadi blogger pulok..

isu kali ni agak dah nak basi..tapi aku nak ulas jugak sebab nak tunjuk keprihatinan aku..isunyer semua orang dah tahu..kalo ade yang tak tahu search kat google..gambarnyer semua orang dah tengok..jadi..aku nak bagi pandangan tentang memboikot kasut crocs..

pada pendapat aku..orang malaysia dah lame boikot crocs..nak spesifik lagi..syarikat crocs..nak tau kenape..sebab KEBANYAKAN yang pakai kasut crocs kat malaysia ni semua beli kat pasar malam..harge tak sampai RM50 satu..see?(speaking..ehem2)..duit tu tak masuk pon akaun crocs..

p/s : kalau ade crocs ori bawah RM50 kat pasar malam aku nak delete post ni

...

post ke 94

...

3 lagu paling bes bile dinyanyikan member aku..

1. limiey, bile menyanyi lagu Tidak Ku Pinta by Iklim :

"tidak ku pinta lahir ke dunia, tidak ku duga KACAK begini~~~"

2. don, bile menyanyikan lagu Ku Di Halaman Rindu by Lefthanded :

chorus: "ku di halaman hindu~~, hanya berteman bunga yang layu~"

3. yang ketiga ni ramai nyanyi lagu Taman Rashidah Utama by Wings macam ni:

" pertama kali ku cinta, pertama kali ku diluka, kini aku menjadi tanda, sebuah kubur cina~~"

...

May 30, 2010

post ke 93

...

setiap kali bangun tido..bende pertame aku buat basuh muke..gosok gigi..layan laptop..2,3 jam berlalu baru aku mandi..

ramai tak tau..aku sebenarnye alergik kat air..sebab tu aku jarang dan lambat mandi..serius tak tipu ye anak2..

nak bagitau tu je..

p/s: skang aku dah jumpa cara baru nak buat tajuk entry..mudah..jimat..dan senang kira..

May 29, 2010

bile pemain dota menjawab soalan exam

...



p/s: fail

...

May 27, 2010

post ke 91

...

aku rase aku dah bosan belajar..
rase macam nak cari keje terus..kawin..buat anak 2,3 orang..
time weekend lepak ngan anak bini..

pagi2 hantar anak sekolah..
tengah hari lepak kedai kopi..bincang pasal politik..
petang2 lepak kedai kopi lagi..main dam haji..
malam2 pergi surau dengar ceramah..

bile la nak tua nih..lambat sungguh..

...

May 25, 2010

makan nasi ngan famili memang sedap

...

disebabkan cuti..aku terpakse lepak kejap umah kak aku..kat umah die ni tak der mende menarik..awek cun pon tak der sekitar rumah ni..kalau pasar malam hari isnin tu mungkin ade 2,3 kerat yang cun2..

err..aku bukan nak citer pasal awek..nak citer pasal peristiwa yang berlaku time aku makan semalam..

macam biase..aku bukak periuk..amek nasi..lalu bersila kat meja makan bersama anak saudara..lauk nampak cam sedap..ayam tom yam ngan ikan bawal bakar..aku amek 2,3 ketul ayam..dan 2,3 cubit ikan bawal..

tengah sedap2 makan..tiba2 kak aku bersuare.."hensem jugak abe oh ni ye"..aku tersipu2 malu sambil berkata "laaa..baru tau ke"..anak sedare sebelah aku tersedak..yang lain2 hanya gelak..gelak macam perli..

aku hanya senyum menghabiskan sisa2 nasi..

p/s : bosan sungguh

...

May 20, 2010

biskut marie cicah teh o panas

...


ni adelah tag dari cik syamin..

bismillahirahmanirahim...(macam jawab exam plak)



10 fakta tentang joe budu

1. nama sebenar ialah firdaus
2. faveret kale adelah merah,hitam dan putih..and kuning langsat..
3. maksud name tidak diketahui..tapi yang beliau tau, firdaus tu name syurga..
4. mempunyai banyak name panggilan : joe, budu, fir, daus, abu, abe oh, kerdas, korok, tulang,
bugu, peghdah, janggut,dan macam2 lagi..
5. suke macam2 jenis lagu..tapi top three faveret beliau adelah butterfingers, system of a down
ngan billy talent
6. suke korek hidung dan tidor
7. susah nak sayang orang selain mak sendiri
8. paling benci 3 orang nih
9. suke bermain game..selalu termimpi2 main dota, command and conquer, borderland dan
macam2 lagi
10. takder duit sangat tapi kaya dengan gelak ketawa



10 perkara yang menakutkan joe budu

1. babi hutan..
2. masuk hutan sorang2
3. eksiden ngeri
4. orang gila pegang parang
5. fail dalam exam
6. ular berbisa dan ular sawa..
7. makan batang sayur..sebab pernah termakan ulat bulu yang bentuk cam batang sayur dalam kuah tom yam..sejak itu beliau mula fobia dengan batang sayur
8. orang gay atau pondan senyum2 sambil kenyit mate kat beliau
9. tidak di ketahui
10. mati



10 perkara yang selalu disebut joe budu

1. aku
2. mung
3. ko
4. sial je
5. macam gampang
6. celaka
7. hmmmm~~
8. gemuk
9. pow rokok sebat/sebate
10. jubo



10 perkara yang amat bernilai bagi joe budu

1. duit
2. rokok
3. member..(tak der member camner nak pow rokok)
4. lighter/mancis/api
5. makanan
6. badan sendiri..walaupun kurus tapi berguna
7. oksigen
8. air minuman
9. tido
10. internet



10 "pertama kali" dalam hidup joe budu

1. kali pertama dan dan kali terakhir beliau hidup
2. pertama kali perform band depan orang ramai tapi spoil..kali kedua pon spoil jugak..kali ketiga
mungkin spoil lagi
3. fers time hisap rokok tak batuk
4. makan mee bandung
5. hidup hutang keliling pinggang
6. ader member2 yang mengarut
7. jumper bekas awek fers
8. jadi rajin..sebelum ni malas..
9. jari masuk gear basikal..nampak tulang woo..
10. tulis blog



7 orang bertuah jawab tag ni balik


p/s : aku tag sorang jer..malas nak tag ramai2..

...

May 18, 2010

saat bile aku mula bosan

...




p/s : amacam..?

...

May 17, 2010

bakar membakar rumah..

...


teringat aku kat salah sorang saudare aku yang bername bakar..salah satu kenangan aku ingat tentang beliau adelah beliau pernah bakar rumah sendiri..sebabnyer terpakse dirahsiekan atas sebab2 peribadi..

yang menariknya..salah seorang kawan aku merupakan saksi ketika bakar membakar rumahnyer..beliau juga menegaskan bahawa beliau dan rakan2 beliau melihat bakar start cucuh api kat dinding sampai la rumah tu hancur lebur dimamah api..

aku bertanye.."tak der orang gi tolong padam ke api tu?"

beliau menjawab.."tak der..semua tak nak tolong sebab nak tengok rumah terbakar secara live"

aku hanya menggeleng2 kepala..macam gampang perangai..

p/s: aku bab2 story mory ni memang tak terer

...

May 16, 2010

top three

...


berikut adelah insan2 yang selalu kene pow rokok daripade aku..yang tersenarai ni top 3 je..nak tulis semua kang panjang sangat..

apit : sebagai seorang rumate yang berjasa..apit merupakan mangsa pow aku setiap kali aku bangun tido da setiap kali beliau tengah tido..

bo : mangsa pow sejati..setiap kali apit kehabisan rokok aku akan mula mengepow bo..kadang2 tu bo yang menghulur rokok untuk dipow setiap kali aku takde rokok..memang baik..setiap kali menghulur rokok muke bo akan jadi hensem dan badan tough..time bo takde rokok..muke beliau akan jadi x ensem dan perutnyer takkan tough lagi..

paih : pengepow yang menjadi mangse pow..setiap kali paih membeli rokok boleh dikatekan 40% adelah share aku..beliau juga tidak berat mulut untuk mempelawa aku menjamu rokok beliau..salah satu alasan beliau untuk di pow sebab tahun lepas beliau selalu pow aku..

...

May 15, 2010

rock and roll queen

...




tuai la padi antara masak, esok jangan layu-layuan~~

...

May 14, 2010

rutin harian di kala peperiksaan

...


12am-2am : online

2am-4am : buat2 study

4am-6am : main game

6am-2pm : tido

2pm-3pm : online lagi

3pm-5pm : study

5pm-8pm : makan minum lepak rehat dan main game

8pm-9pm : study lagi

9pm-11pm : tido..(kepala mula sakit time ni)

11pm-12pm : bebas

...

May 13, 2010

laws of boolean

...


A+0=A
A+1=1
A.0=0
A.1=A

A+A=A
AA=A

A+B=B+A
A.B=B.A

A+(B+C)=(A+B)+C
A(B.C)=(A.B)C

A+(B.C)=(A+B)(A+C)
A(B+C)=(A.B)+(A.C)

A+A.B=A
A.(A+B)=A

p/s: aku tulis dengan harapan dapat ingat semua theorem plik2 nih..

May 12, 2010

suasana di atas meja..

...


laptop bersila menyilaukan..
wayar2 mouse,earphone,cooler dan charger bergelimpangan..
ashtray tersadai lemah dengan habuk2 di atas meja..
lighter zippo rebah sama tinggi dengan pasangan lighter cricket..
testpad tertutup malu di depan laptop..
kotak dunhill kosong berdiri megah..
di kala kotak surya dan pall mall terbaring hina..
pendrive terkujur dengan virus2..
kunci2 bilik seolah olah berasmara songsang tanpa tombol pintu..
hanya henset nokia berpaling arah menahan nafsu..
kad matrik pula tersipu2 malu..

p/s: tak masuk plak ayat2 aku nih

...

May 11, 2010

seorang engineer berjaya

...


langkah pertama untuk study memang selalunya memboringkan bagi aku..mood takde..jadi tadi aku melepak kat IRC (macam library ye anak2) untuk mendapatkan mood untuk study..exam dah dekat..

baru dalam 20 minit membelek buku..aku mula bosan..aku melihat rak2 buku di sekeliling..jauh ku merenung buku..bermacam2 perkataan bermain dalam otak..

suasana sepi..aku melihat ke kanan..melihat keri study..tetibe mamat foreigner sebelah keri menyanyi2 lagu ala2 etnik kreatif negara diorang..aku dan keri hanya mampu gelak2 kecil (sebab tak boleh bising2 dalam library)..

aku memandang ke kiri..melihat apai study sambil dengar mp3..kadang2 bergerak tangan beliau membuat gaye ala2 main dram..ade potensi apai nih..

aku memandang meja study balik..membelek2 lampu study kat meja tuh..panas..tiba2 aku rase nak jadi seorang engineer elektronik yang berjaya..seorang engineer yang tahu macam mane lampu berfungsi dengan hanya menyentuh lampu tersebut..baru stylo..

...

May 10, 2010

biodata untuk awek2 diluar sane

...

err..ekceli bukan nak bagi awek ni..cume tringat..mende ni selalu orang buat bile nak kapel zaman2 sekolah rendah dulu..sekolah menengah mungkin ade lagi budaye ni..bagi biodata kat pasangan..konon2 nak kenal lebih dekat..eh..da lari topik ni..

di tag oleh
dakulala

buat salinan nota anda sendiri..
Padamkan Jawapan saya...
hantarkan tags anda kepada dua puluh ( 20 ) orang..
mulakan dengan nama anda untuk menjawab setiap soalan berikutnya....
harus di tuliskan yang benar .. sebenarnya ...
mesti kena buat ...jika orang pertama telah mengunakan jawapan itu, anda harus mengunakan jawapan yang berbeza dari dia...jawapan anda tidak boleh diulang-ulang..( cannot use any words twice )
Anda tidak boleh menggunakan nama anda untuk anak / soalan nama gadis ( you can't use you name for the boy / girl name question ) if you understand this words,( i'am just follow qellissa words )

Soalan Dan Jawapan :-

Siapa Nama Anda : Firdaus (joe budu)

Perkataan Empat huruf : tido

Nama Anak Lelaki : faiz

Nama Anak Perempuan : faizah

Pekerjaan Anda : pelajar

Warna Kegemaran : black,red and white
Sesuatu yang anda pakai : kain pelikat
Makanan : phat phit (makanan siam)

Sesuatu Yang Ditemui Di bilik Mandi : lubang air

Tempat : kerusi

Alasan Kerana Terlambat
: tertido
Sesuatu yang membuat anda menjerit : kene serang rasakse
Tajuk Filem Kegemaran Anda : god must be crazy

Sesuatu Yang Anda minum : air la (takkan minum bihun plak)

Kumpulan Muzik : the corners

Binatang Kegemaran : lembu

Nama Jalan : jalan tar

Nama Jenis Kereta : kereta api


anda semua ditag:
1.alya (balas dendam)
2.syamin (aku tau mu puah)
3.faizah (latihan seblom final)

p/s: aku malas nak tag ramai2..dan yang di tag hanya awek..sebab aku tak gay..

...

fat cute chinese girl

...

it make me smile
everytime i remembered you said
we have some chemistry between us

it make me smile
everytime i see your picture
seeing you getting fat and bolder
mean no rivals for me sooner or later

it make me wonder
bile la agaknyer kite bole kawin yer?

p/s: err..tetibe rase jiwang dihati..

...

May 9, 2010

9 mei bukan hari ibu

...


asal hari ibu je..berlumba2 lah anak2 mengucapkan hari ibu..tapi aku tak berape setuju 9 Mei ni dibuat hari ibu..sebab..tarikh ni tak spesel..nom tak lawa..

aku rase..buat anak2 kat luar sane..aku rase korang patot hari ibu time besday korang..sebab tarikh tu korang kena ingat..tarikh tu la mak korang bertarung nyawa nak lahirkan korang..

satu lagi tarikh hari ibu yang sesuai aku rase tarikh besday ibu kite..yela, kalau tak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunyer..point aku kat sini..kalo mak kite tak lahir, takde la kite kat dunia ni..jangan jadi macam setengah orang..besday mak pon tak tau..

p/s: err..aku pon tak ingat besday mak aku..tapi adil la..sebab mak aku pon tak ingat besday aku..haha

...

May 6, 2010

zaman 5E

...


teringat aku kat sedare aku name zaman..dulu mak aku citer zaman ni nakal..sekolah selalu ponteng..setiap pagi zaman akan ponteng bersama abang aku..

pernah gak satu pagi..mak zaman g bilik die nak kejut member bangun gi sekolah..tapi tengok2 bilik zaman dah kosong..tingkap terbukak..mak aku citer die gi menyorok kat pokok sagu..sanggup bangun pagi semate2 nak menyorok..

time UPSR beliau dapat 5E..masuk sekolah menengah..beliau mule rajin..sekitar tingkatan 2-3..beliau mula pandai membaca ngan menulis..

disingkatkan cerita..sekarang beliau dah jadi inspektor kesihatan..masuk 2,3 kali U sambung pelajaran..beliau jugak aktif dalam politik..setakat nom telefon menteri memang penoh dalam phone book beliau..kalau tengok sekarang..ade kemungkinan beliau akan jadi wakil rakyat tempat aku..

...

May 5, 2010

gambar ngeri

...


melihat gambar ngeri menjadi salah satu tabiat manusia..

nak kate suke..tak..cume..gambar ngeri ade tarikan tersendiri..

kadang aku nampak je link gambar ngeri..terus je klik..usha2..seronok..

terpikir gak dalam hati..

kalo aku yang ade dalam gambar tu..

seronok kah aku bila jasad aku di tayang macam tu..

p/s: melihat sekadar mngambil iktibar..mintak2 dijauhkan..

...

May 4, 2010

suasana mamak di tengah malam

...


semalam lepak kat ameeth..tengok bola lepas tengok iron man 2 kat ipoh..sebenarnye aku tak minat sangat tengok bola..aku lebih suke tengok gelagat manusia kat mamak ni..contohnyer..

meja depan..sekumpulan budak2 arab tengok bola..atas meja kosong je..nampak sangat datang tengok je..minum tak..lepas tu borak kuat2..

meja tepi dinding..sekumpulan budak2 berambut merah melepak..muke melayu rambut merah..hensem la tu..

meja tengah..sekumpulan awek yang yang tak berapa cun berpakaian seksi..mengilai macam pontianak..kalo aku jadi bapak diorang dah lame aku bedal..muke buruk..perangai macam saitan..

meja roti canai..mamak ngah tebar roti ngah penuh semangat..mintak2 tak masuk bulu tangan..

meja tengah lagi..tempat aku melepak..budak2 semuanya cool..bajet hensem..termasuk aku..yang merenung gelas teh tarik singgit..dalam poket ade 60 posen je..basuh gelas la jap lagi jawabnye..

...

May 3, 2010

kempen derma darah

...

anda rasa berat bertambah?

ingin kurangkan berat badan?

jom..derma darah sekilo dua..


venue : executive lounge (cafe USM), UTP

date : 5-6 May 2010

time : 10am-5pm

p/s : sape2 yang duk area ipoh, perak amat digalakkan datang beramai-ramai..sebab hospital ipoh dah habis bekalan darah..

...

May 1, 2010

sesi berkenalan

...


3 jenis makhluk aku paling benci :

1. orang yang kedekut tapi barang orang die kemaruk
2. orang yang berlagak tak bertempat
3. orang yang berak tak flush

...

Apr 28, 2010

jauh di sudut hati aku, terasa kebencian tehadap wanita cantik

...


1.mula2 tengok muka..hati terpikat

2.sekali tengok..tak puas..tengok lame2..(mane tau ade respon)

3.bile dah berkenan mula la nak berkenalan

4.bile dah kenal mule la nak mengorat

5.time ngorat mesti kene rijek

6.bile kene rijek mula la frust menonggeng

7.bile frust konstrasi terganggu,otak srabut,hati terluka,

8.sebab tu lah aku tak suke perempuan lawa


p/s: bukan salah perempuan yang lawa,salah lelaki kerana tak hensem

...

Apr 26, 2010

surya gudang garam

...

surya,
kau ibarat lilin yang membakar diri,
musnah badan kerana memberi nikmat,

surya,
bau harum bak kayu manis,
memercik bara bak mercun mancis,
putung nikmat sungguh manis,
batang panjang macam pembaris,

surya,
sesetengah insan mengejimu,
katanya bahaya menghakis paru-paru,
bibir merah jadi hitam biru,
terkena bara tergaru-garu,


surya,
jangan sedih jangan pilu,
aku setia menarik asapmu,
kerana aku menyayangimu,
nanti esok aku beli baru,

surya,
biarlah dunhill mengeji,
biarlah winston membenci,
biarlah saat membawa diri,
mereka semua juga membawa mati.


surya,
mungkin engkau lebih cepat membunuh
batuk darah air liur keruh,
berdiri tegak mungkin terjatuh,
gigi putih mungkin lusuh,

namun,
aku akan setia,
selagi badan masih bernyawa,

Amaran oleh kerajaan Malaysia : Merokok Membahayakan Kesihatan

Apr 24, 2010

aku rase macam tulis puisi pulak

...

bosan..

aku melepak lagi di depan laptop apit..nak pasang lampu kang kesian kat bo yang ngah tido..

panas..

kipas berpusing ligat macam menambah plak haba bilik aku nih..kulit terasa suam2 nak berpeluh..

risau..

test minggu depan..semangat study xde lagi..

tekanan..

abang aku suspect aku tipu die..

serabut..

tido malam nyamuk kacau..tido siang lalat plak kacau..

alhamdullilah

aku masih sihat dan bernafas..

Apr 21, 2010

blogwalking itu menyihatkan

...


hidung masih tersumbat..badan panas semacam..lalu ku bukak blog awek2..terus hilang segala kuman dalam badan..

p/s : lumrah manusia.. tertarik pada sesuatu yang indah..

...

Apr 20, 2010

mulut berlubang

...


sakit mulut
hati risau
jiwa kacau
badan kurus
tekanan perasaan

arghhhh...!

...

Apr 18, 2010

payung terjun

...


aktiviti hari ni..mendengar lagu The Vines ngan kholiq sambil menunggu bo..untuk menuju ke air terjun..

pikir2 balik..ni fers time asenyer aku g air terjun...

...

Apr 17, 2010

diam ah

...


mulut aku sakit..jadi..x rase macam nak bercakap sangat..

...

Apr 15, 2010

cerita dari kampung 2

...


sambungan cerita membe aku..

petang tu..Pian balik selamba..membonceng membe die..sampai satu jalan..kelihatan Amelia dan membe2 nyer 2 orang..salah seorang memegang kayu..membe Pian bertanye.."eh..tu awek ko tu..nak lalu ke ni?"..Pian menjawab.."ko pegi je.."

membe Pian memecut..lalu saje kat membe Amelia..zaaassss..kayu dihayun..Pian ngan membe die tunduk mengelak degan tangkas..tapi malang motor diorang rebah ke jalan..Pian bangun dari motor..belum sempat berkata2, gigi Pian ditumbuk Amelia..rebah Pian ke belakang..membe Pian hanya diam melihat..Pian bergelut dengan Amelia..tangan Amelia dikunci Pian..Amelia tewas..kedua2 pasangan pulang tanpa berkata2..

malam itu..mesej Amelia sampai di henset Pian.."awak..sori la tadi"..Pian hanya membalas.."ye"
..mesej dihantar lagi.."sakit ke gigi kena tumbuk tadi?"...cerita membe aku hanya berhenti di situ..yang aku tau..keesokan hari kedua2 kapel tu dah ok..siap dating mesra lagi..

aku berkata.."bapak bes ade awek camtu"..

...

Apr 14, 2010

cerita dari kampung

...


teringat aku cerita kawan aku pasal kawan die..Piye (atau Pian)..dan aweknyer, Amelia..

kisah ni berlaku time membe aku tu form 5..erm..2007 la rasenyer..Pian dan awek die skolah tak same..macam mane diorg boleh kapel aku pon tak tau..tak der plak membe aku citer..jadi,hendak dijadikan cerita..Pian ni bermain kayu 3 ngan budak kelas die..dan situasi semakin seronok pabila cik Amelia mendapat kabar berite tentang skandal Pian..lalu, cik Amelia mula menunjukkan rase iri hatinya..

keesokannye..Amelia datang ke sekolah seperti biase..bersama 2 rakan menemani..yang peliknyer sekolah yang die pegi bukan sekolah die..sebaliknyer die melencong ke sekolah Pian..2 rakan yang datang tadi bertindak sebagai orang tengah..mengatur perjumpaan Amelia dengan kekasih gelap Pian..err..tak hitam ye..

plan berjalan dengan lancar..kekasih gelap Pian bertemu Amelia..bermulalah episod tikam lidah Amelia ngan si Gelap tu..Amelia cuba memberi amaran..namun si Gelap hanya menidakkan skandal die..suasana gamat sedikit bila budak2 sekolah melihat gelagat 2 awek tu..Amelia mula hilang sabar..lalu die mengeluarkan pisau..si Gelap mula pucat putih..

Pian muncul..cuba menenangkan Amelia..Amelia maseh panas hati..pisau ditangan masih kemas..muncul la sorang cikgu..beliau berkata.."ni nape bising2 ni?"

"kau DIAM!!"..kate Amelia tegas..cikgu tadi kelihatan tidak gentar di sergah Amelia..beliau berkate lagi.."macam ni la..kalo ade masalah..korang setel kat luar..cikgu tak nak plak sebab korang menggangu pelajar lain"..nada lembut tapi kelihatan tegas..

menyedari situasi tidak mengizinkan untuk die menggunakan pisau, Amelia berlalu..sambil berkata.."jage ko kat luar sekolah nanti"..matanya tajam merenung Pian..

bersambung...

...

Apr 13, 2010

untuk alya yang buad story

...


err..psl tag tu cik alya..nt aku buat..skang kehidupan terlalu sibuk..

12 jam tido..6 jam gaming..5 jam 45 minit merapu..15 minit study..

...

Apr 10, 2010

the corners- reptilia (the strokes) cover

...


reptilia..a band cover..maaf la kalo tak sedap..memang tak boleh makan pon..



...

Apr 8, 2010

semalam aku dikejar polis

...


semalam aku lumba kereta..memang nervous..kereta pihak lawan lebih gagah mengaum..takper..yang penting aku yakin bole menang..

isyarat diberi..pedal minyak ku tekan rapat..naseb baek kereta auto..jadi aku xperlu risau untuk menukar gear..kereta lawan kelihatan ketinggalan di belakang..aku senyum..ternyata perlumbaan ini milik aku..

aku memecut..mengelak kereta2 orang awam di jalan raya..setelah 5 batu ku memecut..titik penamat kelihatan..kereta lawan maseh ketinggalan di belakang..

zoooooom!!! aku melepasi penamat dengan muke bangge..baru je nak tarik handbrake..tetibe ade kereta polis muncul..dari mane aku pon tak tau..aku terus memecut..takut ditangkap..polis itu terus mengejar aku..

aku lari dengan penuh gaya..setiap selekoh dan simpang semua ku cilok dengan jayanya..kereta polis maseh rapat dibelakang..siren bingit jelas kedengaran..ternyata polis juga pandai cilok..

aku cuba mencari jalan melepaskan diri..kereta polis semakin bertambah..aku memecut lagi..nasibku baik..aku melihat tangki air di tepi jalan..aku memecut lalu melanggar tiang tangki air tu..strategi aku berjaya bile tangki air tu tumbang ke jalan..2,3 kereta polis remuk ditindih dan yang lain berhenti kerana jalan penuh dengan sisa2 tangki yang aku tumbangkan..aku memecut lagi

setelah tiada lagi kelibat polis..aku memasuki stesen minyak dan menyorok di situ,.takut2 kalau ade backup police ngan roadblock..

aku menyalakan rokok...sambil termenung melihat skrin laptop..hatiku berkata..

"haaaaah..susah jugak main Need For Speed nih"

...

blog bermuzik

...


aku maseh tak puas hati dengan blog yang ade auto-play music..aku nak membaca..bukan mendengar..aiya lu..ehem..maaf ye..emosi x stabil..ngah period..haha

p/s: sebenarnyer..aku ngah demam..sape2 jangan dekat..buruk padahnyer...!!

Apr 6, 2010

yesssss!!!

...


terima kasih kawan2..sebab korang perut aku maseh berisi..

p/s: pendek plak isi entry nih..patot buat status fesbuk saje..

...

Apr 5, 2010

awal pagi

...


aku termenung seorang diri..

rokok daun dimulut ku cucuh lagi..

duit takde..dah 2 hari lebih tak makan nasi ni..

mungkin akan pengsan esok pagi..

...

Apr 4, 2010

juwita suwito dan aku

...


ok..aku baru jest perform untuk pertandingan ala2 battle of the band..memandangkan ini fers time aku perform untuk pertandingan..jadi..tetibe rase nervous..di sebabkan itu..tempo aku main agak lari dari lagu yang kiteorang main..

naseb baik lagu kedua ok..hati tenang..dan aku dapat enjoy lagu..setelah habis perform..

semua ahli band ke depan..

juri (juwita suwito) berkata.. " band korang macam lari tempo..lebih lagi drummer..kamu perlu berlatih lagi.."

aku mendengar sambil tersenyum..

demi juwita suwito..aku akan practice lagi.. yeeeeeeeeeeeeeah!!

p/s: lapar..ade sape2 nak belanja??

...

Apr 3, 2010

facebook group yang mengarut

...

nowadays, everybody got facebook..(aiseh)..dulu aku main fesbuk untuk suke2 je..makin lame..macam2 plak mende pelik kat fesbuk..yang paling ketara..kewujudan group yang tak pernah plak ternampak time gune friendster ngan myspace dulu..

antara contohnyer..

1. we hate fasha sandha = aku tak suke group ni sebab aku suke fasha sandha..hehe

2. we hate memey suhaiza = aku tak suke group ni sebab aku tak kenal minah ni

3. we hate AF = yang ni aku paling suke..siap join agi..tapi tak pernah bukak pon..

4. anti kelantan = yang ni aku tak tahu ape motifnyer..mungkin sebab budu setitik, rosak susu sebelanga..yang aku tau..fan hanya 77..dan kebanyakan macam orang kelantan..join sebab nak kutuk admin group tu..

5. i bet kelantan/penang can get 100000 before any other state = aku x suke group ni sebab nama panjang sangat dan tiada faedah..kalu dapat duit bole je nak join..

okeh..ikutkan hati banyak aku lagi aku nak letak dalam list ni..tapi rase cam malas plak..lagi pon aku tak nak sebut pasal group2 yang berunsur perkauman, kenegaraan, kebencian, dan kemengarutan..err..terlebey sudah..

...

Apr 2, 2010

Al-Fatihah Din Beramboi

...

sama-sama kite sedekah al-Fatihah untuk abang Din Beramboi (Mior Ahmad Fuad Mior Badri)..semoge roh beliau dicucuri rahmat..

...

Apr 1, 2010

sekali kena bang bang boom daaaa...

...

semalam aku tido awal..baru je syok2 layan tido..tibe2 enset aku berbunyi..mule2 ingat alarm..usyar2 da ade 3 miss call..enset berdering..aku mengangkat..


aku : hello..?
pemanggil : ...........(teros letak)

hadoi..main2 plak..aku cube sambung tido...ensetku berdering lagi..nombor yang same..aku mengangkat lagi..

aku: hello...?

pemanggil : hello..err...ni joe kan..?

aku : ha'a..ye..ni brader ensem bercakap..(menyedari pemanggil seorang awek)..mane
dapat nombor ni?

pemanggil : ade la..awak ni joe yang main drum tu kan...?

aku : ha'a...(halamak,,tetibe ade peminat plak)

aku pon layan la awek tu borak..punyer lame borak2 mesra..tetibe die bagi kat member die..

erza : haa..budu..amacam..bes x lyn peminat..?

aku : tak gune..!mati2 aku ingat peminat betol tadi..

erza : hahaha..layan gak ko ye..

aku : kena bang bang boom gak r..

setelah di gelakkan erza..aku meletak enset..teros sambung tido..

Mar 31, 2010

awak dan saya

...

bile cakap pasal awak,

saya akan kate,

awak cantik,
awak comel,
awak caring,
awak sopan,
awak elegan,
awak lemah lembut,
awak penyayang,
awak baik,
awak kelakar,
awak ayu,
awak well-rounded,
awak serba boleh,

tapi kalau pasal saye,

saya akan cakap,

saya tipu je...

p/s: rewrite by joe budu based on his friend message

...

Mar 30, 2010

no entry

...













...

Mar 29, 2010

blogwalking

...



ok..skang aku da penat nak tinggal link kat blog orang..

antara mende aku menyampah..lagu dalam blog..ngah bes2 layan lagu kegemaran kat laptop..tetibe ade plak bunyian tambahan kat telinge..makin menyakitkan hati bile xleh nak off lagu blog tersebut..sape2 terase maaflah..sekadar luahan hati..

next..aku tinggal komen kat blog orang..tapi kadang2 aku lupe nak follow up..

jadi..ape yang nak buat skang..tulis blog..dan simpan untuk diri sendiri..nanti bile anak cucu tanye.."tok, citer la macam mane kisah tok mude2 dulu"...aku boleh menjawab...

"kamu bukak je blog atuk.."

...

Mar 27, 2010

earth hour?

...

suasana gelap..

ku berfikir seorang diri..

ape gune kalau tutup tenaga selama sejam..

kalau hari2 buang sampah merata-rata,
hari2 buat kebakaran terbuka,
hari2 pokok ditebang di hutan,
hari2 perang,nuklear sana,nulear sini,
hari2 buang toksik ke sungai,
hari2 bazir tenaga..

bumi diabaikan selama 365 hari setahun..

tapi dikenang hanya sejam untuk setahun..

...

aku kaya

...

pagi tadi..macam biase..aku gi sarapan ngan bo..time tu takde duit..hajat2 nak pinjam duit bo..

dah sampai cafe..aku amek nasi..campur lauk2 sedap..kalau makan ni..pergh..bahagia aku yang ngah lapar2 ni..aku mintak duit ngan bo..bo bagi je ngan murah hati..baru je nak bayar......

aku tersedar..laa..mimpi rupenyer..cilake..perot dah la lapar..mimpi makan plak..xpe..sabar..mainan tidur..aku lepak2 kejap..nak gi makan pon duit takde..tetibe apit,rumate aku..datang..bagi duit..80 ringgit rasenyer..aku pelik..

aku: buat ape ni...?

apit: amek la dulu..aku tau ko xde duit..pinjam dulu duit aku

aku serba salah..aku bagi balik rm50 kat apit..die amek..tapi bagi balik kat aku..aku pon terime je..hatiku berkata.."terime kasih pit"..dengan hati yang girang..aku pergi ke cafe nak makan tengah hari.....tiba2

aku tersedar lagi..mimpi lagi rupenyer..macam gampang..kali ni perut dah memang lapar tahap gampang..aku seluk poket..ade la seringgit..aku bukak almari..cari periuk..jumpe..

kesudahannya..aku masak nasi..makan ngan telur goreng 2 bijik..kenyang..

betul kata2 orang..realiti tak seindah fantasi..

...

Mar 26, 2010

mane tau ade burung?

...

tersebut la kisah di sebuah kampung..penduduknya ramah serta mesra alam..penghulunya pula berkaliber lagi hensem dan kaya raya..

penghulu kampung tu mempunyai hobi yang menarik..iaitu suke bela burung..burung tu lawa,cantik,bergaya,mutu dan keunggulan..beliau sangat sayang sayang burung tu..kebanyakan masa di luangkan bersama burung kesayangan beliau itu..breakfast,lunch,minum petang dan dinner mesti bertemankan burung tu..

lalu satu hari..burung itu hilang..puas penghulu mencari sekeliling rumah..x jumpe..kerana mengesyaki burung beliau dicuri..beliau mengadakan mesyuarat tergempar..
memanggil seluruh isi kampung..

setelah semua penduduk berkumpul..beliau memulakan sesi soal menyoal..

mengesyaki burung tersebut dicuri dan di beli oleh penduduk..beliau terus bertanye.. "sape ade burung?"...terus ade yang berdiri..tapi semuanya lelaki..mengesyaki soalan beliau salah..beliau berkata..

"bukan tu maksud saya..erm..sape ade nampak burung?"..kali ni ramai yang berdiri..tetapi semua kaum perempuan..beliau mula pening..lalu beliau bertanyakan soalan lain..

"nampaknya semua salah faham..saya cuma nak tau..ade sape2 nampak burung saya?"..lalu seseorang berdiri..ISTERI BELIAU..

beliau hanya tunduk ke lantai sambil menepuk dahi..

...

Mar 25, 2010

chop suey!

...

ni la lagu aku paling suke..

dengar berape kali pon x boring..



malas nak buat ayat2 blogging..

layan video je..

...

Mar 24, 2010

Layout Baruuuuu...!

...

amacam..?

lawa tak..?



p/s: paih yang pilih..

...

Mar 23, 2010

berak terabur

...

sape la berak berterabur tadi..

tak gune..dah la tak basuh..

geli i..



p/s: kalo aku tau sape aku sula ngan ekzos RXZ sape yang berak terabur tadi

...

indonesia vs malaysia?

...

pagi yang sunyi..aku baru je siapkan esaiment..lambat jugak la nak buat..sebab aku wat 2,3 ayat..bukak fesbuk..2,3 ayat pastu..bukak blog..ayat2 awek sket..2,3 ayat lagi..cari source kat itenet..

dapat la source dari blogger indonesia..dah abes copy..aku usya link blog tu..mane tau ade link cewek2 yang cun..tapi ade satu link yang menarik minat aku..tajuk die "maumu apa, malaysia?"..aku pon klik la..

macam biase..propaganda sesetengah rakyat indonesia yang tak suke malaysia..mesti ade ayat malingsia..

haa..pape je la brader..yang aku tau banyak bangunan kat malaysia ni berdiri sebab korang dan bile korang balik indon..mampu buat banglo ngan beli tanah banyak2 kat sane walaupun hanya kerja kontrak kat sini..

p/s: tetibe aku post pasal isu kenegaraan plak..

...

Mar 22, 2010

Maria Ozawa Uncensored Must Watch

...

ok..yang ni memang gampang..kat UTP ni ade 1 software yang membolehkan kite download file dari pc orang lain..

nak dijadikan cerita..tetibe aku ade jumpe video..tajuk die "Maria Ozawa Uncensored Must Watch"..Maria Ozawa tuuu...sape xnak tengok..

dah abes download..aku pun usya la video ni..ternyata..(sengetkan monitor anda)



SUMPAH TAKNAK TENGOK DAH MARIA OZAWA

...

siri tak seram

...

sambungan kisah lalu:

parang kat tangan aku pegang erat2..kalau aku tau jumpe mende camni dah lame aku bawak ayat kursi tadi..setelah lame aku memerhatikan dahan tu..beliau berhenti bergoyang..lega..aku terus ke tempat mak aku letak lembu..

aku tarik lembu balik..sambil tu mate maseh lagi liar melihat keadaan sekeliling..mane taknye..macam2 bunyi ade kat hutan ni..kalau ade kuar lembaga pape aku ready nak lari je ni..hehe..tapi alhamdulillah..selamat gak aku bawak lembu balik..

aku melepak depan tangga rumah..melihat lembu aku minum air sambil tersenyum menjeling aku..cilakak..sebab kau la aku kene kaco tadi..

aku merenung hutan kat depan rumah aku..dulu kecik2 berani gi sorang..makin besa takut plak nak g..takut babi je..

tiba2 ade bunyi moto keluar dari hutan tu..

keluar la 2 awek membonceng moto keluar..aku tengok je awek tu lalu..hati ku berbisik..

"sial..menyesal aku keluar cepat2 dari hutan tu"

Mar 20, 2010

siri agak seram


Hari kedua aku di rumah..petang tu mak aku suh amek lembu..sebab die ade bisnes sket..aku patuh..sebagai anak mithali..

Time tu pukul 6:45 asenye..aku pergi ke dapur..cari parang..sebab mak aku kate die letak lembu tu kat hutan depan umah aku..dalam 700m asenye..kalo ade senjata kat tangan berani sket..

Aku cube selongkar bawah dapur..tempat biase parang melepak..x jmupe parang..ade sabit je..aku capai sabit tu..adoi..dah berkarat mate die..ni kalo potong ulat bulu pon x lepas ni..aku letak balik..aku cube usya tepi rak pinggan..ade pon parang..ake meneliti mate die..tajam..berkilat,garang,agresif..baru berani nak masuk hutan..rimau keluar pon bole tetak terbelah dua..(mitak2 dijauhkan)

Aku melangkah ke tempat lembu mak aku..mate ku liar ke kanan dan kiri..sampai pertengahan jalan..aku melihat satu peristiwa paranormal..DAHAN POKOK BERGOYANG DENGAN SENDIRI..pokok tu tinggi..aku cuba menyedapkan hati..

”angin kot”

Tapi yang pelik cume 2 dahan paling bawah bergoyang..kalau angin mesti semua dahan bergoyang..pokok kat tepi pon mesti goyang sama..ape yang aku nampak pokok dan dahan lain kaku tanpa sebarang pergerakan..seluruh bulu roma aku berdiri..bulu kaki,lengan,ketiak dan misai meremang..

Bersambung……

Mar 18, 2010

coming soon

...

aku akan citer pasal kembara ke hutan..bukan skang..mase x mengizinkan..

mase itu suke cemburu..terutama pada orang kurus macam aku..

...

Mar 13, 2010

barat dan timur

...

ok..last post of the week..

petang ni aku akan pulang..

hari ni..ke manjung..

esok ke kelantan(kalau ade tiket)..

dan perjalanan pulang ke U balik..

akan singgah ke gerik..

sumer yang duk kampung tu..sila wat kenduri suprise untuk aku ye..

Dato' Firdaus Abdullah akan pulang..

...

Mar 12, 2010

Karma Police Live By Radiohead

...



layan je nyanyi..

royal jelly

...

ku rindu pada si gemuk..

ku sayang pada si sepet..

aku ngantuk..makan dulu..

...

Mar 11, 2010

tips berak wangi



...


dulu aku paling bengang bile orang masuk tandas kutuk2 kite time berak..kedengaran la suare2 sumbang  yang mengutuk emas yang di laburkan kite..kutuk taik tu busuk..kutuk tukang berak tu busuk la..macam taik di wangi je..






tapi skang..pengalaman mendewasakan aku..sekarang tiada lagi suare2 sumbang mengutuk emas berharga aku..antara skil2 yang aku gunekan time nak hilangkan bau;


1.
 pasang air paip supaye sentiasa mengalir..sebab ngan nanti taik tu akan masuk air dan hilang segala bau2..ag pon air tu akan membantu cover emas berharge tersebut..x caye try cube..

2.
hisap rokok..bau rokok dapat menghilangkan bau2 emas anda..tapi mak aku x bagi..x elok untuk kesihatan..tapi kalo nak lagi berkesan..hisap shisha..

3.
bawak sabun..sebab sabun kan wangi..elok gune sabun jenis cecair..berkesan di gabung dengan point 1 td..tapi aku jarang apply tip ni..sebab takut mengundang maksiat dan keseronokan terlampau (bagi lelaki)..

4.
yang ni aku x pernah try..tapi mungkin berkesan..bawak perfume terus..sape2 rase berak bau macam bangkai tu elok gune tip ni..bagus untuk diri sendiri dan masyarakat..

sekian..tu je..selamat mencuba..

...

result SPM esok..takutnyer aku...

...

pikir2 balik..xde gune gak aku nak takut..aku nyer result dah lame kuar sebab aku dah amek SPM 2 tahun lepas..

teringat plak kenangan time amek SPM dulu..cari tiket..sebab aku sekola kat mrsm..balik pulau..yang popular ngan durian..durian kat sane memang banyak..time musim die mesti melimpah2 ke ladang gandum..kite lupekan durian..sambung citer pasal result..



setelah 5,6 jam bertenggek lam bas..aku sampai kat mrsm balik pulau..jumpe kawan2 lame..rindu betul kat diorang..time tu la borak2 gebang,salam,peluk tumbuk, dan senyuman manis (untuk awek2) diberi..lame x jumpe katekan..



time nak amek result baru la mencabar..kena masuk dewan..kena lepas 2,3 check point dulu..baru leh amek result..time ni la cikgu2 berlagak along..bayaran dobi,yuran.duit buku,bil air.dan wang perlindungan sumer kene setel kat check point ni..

setelah aksi ugut mengugut selesai..aku amek result..alhamdulillah..cemerlang cam amalina.. XD

aku melepak belakang dewan..lepak2 fogging..member aku tanye kat aku..

"dapat berape A?"

"6A je" aku menjawab dengan sedikit riak,takbur,dan bangge diri..member ku berkate lagi..

"power sial..bak tengok result"....aku bagi kat die...riak wajahnya lain..

"SIAL!!..DAPAT 9A!!!!!!!"



p/s: bukan nak bangge diri..sekadar bercerita..

...

Mar 10, 2010

pabila budu lupa asal usul

...

tetibe ase cam nak buat blog english lak..

sebab aku dulu..kalo peksa..

mesti english lagi tinggi bM..

testing...

one two three..

henshin..!

no idea recently actually..

...

stop blogging for a while..

...

testing ping

INTERPOL : A TIME TO BE SMALL

A time to be so small
Bottom of the ocean
Saw him under the boat
Saw you making knots
Saw you get the rope
A boy appearing on the deck
Making it lurch
Bubble of your interests
Ready to burst

He whistles and he runs

Saw you in distraction of
Sleeping slow despair
Bursting in a rapture
But he wasn't even there
Feature is a creature
Though you wish you were the wind
Boat will not stop moving
If you tie him up until the end

He whistles and he runs so hold him fast
Pray the lord the wants to let it last
He might succumb to what you haven't seen
He has a keen eye for what you didn't see

when the cadaverous mobs
In the doors to the tent
And man, meanwhile you cannot be

I want you to be there
When he gets to the end
Have to find a way


Mar 9, 2010

aku ingin menjadi gajah

...


kehidupan gajah hari ni..

bangun pukul 10..

basuh muke..

datang bilik aku dan terus study..dengan mate terkebil-kebil memandang kertas..

air di muka maseh menitik..

aku membuat muka terkejut..sambil mengorek hidung..

...

p/s: gajah tu membe aku..bukan gajah betul..

Mar 8, 2010

test3







test layout...






18SG

aku cube memakse diri bangun..berjaya..


dengan mate kabur2 aku kutip sisa2 syiling dari bilik..kira2..60sen j ade..mane nak cari ni?

aku pergi bilik bo..dengan harapan ade syiling2 dilantai..hampeh..nak check dalam dompet cam gaye pencuri lak aku pikir..aku blah..

masuk bilik don..ade keri layan goreng gitar ngan don buat2 study..aku mintak ngan don syiling 80sen..member bagi 60sen je..aah..mane nak cri ag 20sen ni..

ak pergi bilik keri..mencari syiling2..xde..sial..

aku pergi bilik bo..mencari sekali lagi..alhamdulillah..ade seposen bawah katil..

aku balik bilik..mencari seposen..cari punyer cari..x jumpe..aku cube usyar2 dompet sendiri..macam gampang..ade 60sen terselit di sebalik not2 rm100 10 keping..kalo aku tau awal2 xpayah la susah payah cari syling kat lantai..skang syiling dah cukup..

aku menuju ke vending machine a.k.a mesin gedegang..

gedegang!

sebijik coke jatuh..aku bawak coke tu ke bilik don untuk dinikmati beramai2..

dah kenyang ngan coke..ak balik bilik..pow rokok apit..bukak facebook..

aku bermonolog sendirian.."macam ade potensi kencing manis,darah tinggi,strok,sakit jantung ngan kaki kudung kalo aku sarapan camni tiap2 hari"..

...

Mar 7, 2010

2.49 pm


...

aku baru bangung tido..subuh entah ke mana..

ya Tuhan..tolong hamba mu ini..

sesungguhnya aku insan yang lemah..

manusia..

...

parang terbang

U aku masok surat kabo ag..yess!! (jakun tol)


kali ni berita pasal tukang kasut kene pukul ngan budak U aku..tapi tu pelajar international..malu2..

nak tau citer tu? klik SINI ..(maleh nak citer panjang)

haih..berani tol pendatang asing wat onar kat malaysia..skali datang santau ngan parang terbang kang..lari lu brader..

tapi aku memang kesal bile U suruh tukang kasut tu tarik balik laporan polis..bagus la die report..baru adil..kalo geng2 yang terlibat tu kena buang lagi aku suke..

ibarat kate2 karam singh walia

"kera di hutan disusukan, anak di rumah mati kelaparan"